ana sayfa > Eğitim Öğretim, Sağlık,Diyet ve Zayıflama > Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir?

Çarşamba, 27 Kas 2013 yorum ekle yorumlara git

Fizik tedavi ve rehabilitasyon

Fizik tedavi ve rehabilitasyon

Fizik tedavi; onarma anlamına gelmektedir. Isı, elektrik akımları gibi fiziksel ajan ve el ile yapılan tekniklerin, yetersizlik ve bir dereceye kadar sakatlığın veya kas, iskelet sistemi ve sinir sisteminin fonksiyonel yetersizliklerinin tanı ve tedavisinde kullanılmasıdır.

Rehabilitasyon; kişinin doğuştan veya sonradan, herhangi bir nedenle oluşan kalıcı veya geçici yetersizliklerinin, kaybedilmiş bazen de sınırlanmış olan fonksiyonel kapasitesinin belirlenerek tedavi edilmesi, psikolojik sosyal ve mesleki açıdan da desteklenerek günlük yaşamda bağımsız duruma gelmesini sağlamaktır.

Nörolojik hastalıklar, felçler, ortopedik problemler, omuz ve evresi eklemlerinin hastalıkları, omuz ve sırt kaslarında gerginlik, kas spazmı, bel ağrıları, bel fıtığı, boyun kireçlenmeleri, spor sakatlanması sonucu oluşan hareket kısıtlılığı ve ağrı, operasyon sonrası gelişen fonksiyon bozuklukları, Pozisyon bozukluğu, boyun, sırt, bel ağrılarının tedavisi, doğuştan omurga eğriliklerinin tedavisi, dirsek, bilek, el eklemlerinin ve yumuşak dokuların rahatsızlıkları, kalça ve diz hastalıkları, kemik erimesi(osteoporoz) riski olan ve yerleşmiş osteoporoz tedavileri, eklem şişliği ve ağrı, hareket kısıtlılığı ile beraber olan romatizmal hastalıklarda kullanılır.

Fizyoterapi uzman eller tarafından yapılmadığı takdirde; Ülkemizde sağlık hizmetlerini düzenleyen yasanın günün gereklerini karşılayamadığını ve düzenlemelerin günlük ihtiyaca göre çıkarılan tebliğ ve genelgelerle yapıldığını daha önceden söylemiştim. Nitekim çok değil, 29.09.08 tarihinde yayınlanan SUT ile fizyoterapi hizmetleri bu işin uzmanı olan fizyoterapistlerin elinden alınmış “hekim dışı sağlık personeli” genellemesiyle tüm sağlık teknisyen/tekniker ve sağlık alanında uzmanlaşmış kişilere verilmiş, bu tebliğ 09.03.09 tarihinde yayınlanan bir tebliğ ile düzenlenmiş ve hekimdışı sağlık personeli genellemesi, hemşire/ebe hemşire, ATT teknikeri/teknisyeni, anestezi teknikeri/teknisyeni, protez – ortez teknikeri/teknisyeni, iş meşguliyet terapisti gibi sağlık mesleklerine indirgenmiştir. Bunun sebebi olarak fizyoterapist sayısının azlığı ve sağlık harcamalarındaki giderin fazlalığı olarak gösterilmiştir.

Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir?

Fizik tedavi ve rehabilitasyon nedir?

Türkiye’de fizik tedavinin %90’ını elektroterapi uygulamaları oluşturur. Elektroterapi, elektrik akımlarının elektrotlar vasıtasıyla insan vücuduna uygulanması, o bölgede fiziksel, kimyasal ve ya mekanik etki açığa çıkararak tedavi etmesidir.

Bu aletleri kullanmak için aletlerin özelliği, hastaya nasıl etki edeceği, tedavi sonrasında beklenen sonuçlar bilinmeli ve beklenmeyen durumlara hazırlıklı olunmalıdır. Hasta yapılacak tedavi hakkında ve tedavi seansları boyunca nelere dikkat edeceği konusunda bilgilendirilmelidir.

Bazı akımlar hastaya özel duyu testi yapıldıktan sonra uygulanmalıdır. Aksi takdirde hastada ciddi yanık oluşturabilirler. Bazı akımların hastaya uygulanma şiddeti ve süresi yapılacak testler ile belirlenir, aksi takdirde kişi yanık riskiyle karşı karşıyadır. Bazı akımların uygulanma yerleri ise iyi bir anatomi eğitimi gerektirir. Bazen elektrotlar kasın her iki ucuna takılır, bazen de sinirin yolu üzerine uygulama yapılır. Eğer uygulamalar yanlış yere yapılırsa bir yararı olmayacağı gibi hastaya zarar verilebilir.

Benzer Yazılar

    1. şimdilik yorum yok.
    1. şimdilik geri bağlantı yok