ana sayfa > Eğitim Öğretim, Haberler > VOB Nedir? Vadeli İşlem Nasıl Yapılır?

VOB Nedir? Vadeli İşlem Nasıl Yapılır?

Cumartesi, 05 Ara 2009 yorum ekle yorumlara git
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın kısaltması olup Türkiye’nin ilk ve tek vadeli işlem ve opsiyon borsasıdır.

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası’nın Hukuki statüsü nedir?

Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası A.Ş. Sermaye Piyasası Kurulu’nun 17 Ağustos 2001 tarihli ve 9/1101 sayılı kararına dayanan Devlet Bakanlığı’nın 3 Eylül 2001 tarihli ve 2381 sayılı yazısı üzerine, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 40. maddesine göre, 10 Eylül 2001 tarih 24558 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2001/3025 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan ilk özel işlem borsasıdır. Borsa, 4 Temmuz 2002 tarihinde Ticaret Sicili’ne tescil edilmiş olup, bu tescil 9 Temmuz 2002 tarihli Ticaret Sicili gazetesinde yayımlanmıştır. 5 Mart 2003 tarihinde SPK’dan faaliyet izni alınmış olup, 27 Mart 2004 tarihi itibariyle VOB Borsa Yönetmeliği Türkiye Cumhuriyeti Resmi Gazetesi’nde yayımlanmıştır. 30 Kasım 2004 tarihinde VOB’da işlem gören sözleşmeler ve VOB üyeliğine ilişkin hususlar SPK tarafından onaylanmıştır. 26 Ocak 2005 tarihinde VOB üyelik ve işlem esasları ile vadeli işlem sözleşmelerine ilişkin genelgeler yürürlüğe girmiştir. 4 Şubat 2005 tarihinde de VOB’da işlemler başlamıştır.

 

VOB’un Hissedarları Kimlerdir?

 

VOB’un toplamda 11 hissedarı bulunmaktadır. Ödenmiş sermayesi 9 Milyon TL’dir.

Hissedarlar;

TOBB – Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği % 25

İMKB – İstanbul Menkul Kıymetler Borsası % 18

İTB – İzmir Ticaret Borsası % 17

Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. % 6

Akbank T.A.Ş. % 6

Vakıf Yatırım Menkul Değerler A.Ş. %6

Garanti Bankası T.A.Ş. %6

İş Yatım Menkul Değerler A.Ş. %6

Türkiye Sermaye Piyasaları Aracı Kuruluşlar Birliği %6

İMKB Takas ve Saklama Bankası A.Ş. %3

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası A.Ş. %1

 

Vadeli İşlem Piyasaları Nedir?

 

Vadeli işlem piyasaları anlaşmanın bugünden yapıldığı ve spot piyasaların aksine yükümlülüklerin gelecek bir vadede yerine getirilmesini öngören piyasalardır. Vadeli piyasalar, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinin işlem gördüğü piyasa veya borsaları ve buna benzer sözleşmelerin işlem gördüğü diğer organize olmamış piyasaları kapsamaktadır.

 

Vadeli İşlem Nedir?

 

Anlaşmanın bugün yapılması, anlaşma yükümlülüklerinin ise gelecekte yerine getirilmesi yönünde yapılan işlemlere genel olarak vadeli işlem denilmektedir.

 

Spot (Nakit) Fiyat Nedir?

 

Bir malın spot alımını veya satımını yaparken, malın birim fiyatı için bugün veya çok kısa süre içerisinde ödeyeceğiniz veya alacağınız meblağdır.

 

Vadeli Fiyat Nedir?

 

Bir malın vadeli alımını veya satımını yaparken malın birim fiyatı için gelecekte ödeyeceğiniz veya alacağınız meblağdır.

 

VOB’da İşlemlerin Garantisi Nasıl Sağlanmaktadır?

 

VOB’da işlemlerin garantisi borsa tarafından belirlenmiş bir takas kurumu tarafından sağlanmaktadır. Takas kurumu her iki taraftan yeterli teminatı almak ve garanti fonu oluşturmak suretiyle tarafların sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmesini garanti altına alır.

 

VOB’da Kimler İşlem Yapabilir?

 

İşlemler borsa üyesi aracı kurum banka ve vadeli işlem aracılık şirketleri vasıtasıyla yapılmaktadır. Yatırımcıların VOB’da doğrudan işlem yapabilmesi mümkün değildir.

 

VOB Nerede Faaliyet Göstermektedir?

 

VOB’un idari merkezi İzmir’dedir. Aracı kurum temsilcileri müşterilerinin emirlerini VOB’a ofislerindeki bilgisayarlar yoluyla iletmektedirler. Teknoloji sayesinde dünyanın neresinden olursa olsun VOB’da işlem yapılabilmektedir.

 

Haber: Murat Karadereli




  1. şimdilik yorum yok.
  1. şimdilik geri bağlantı yok