Domuz Gribi Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Tüm Dünya da insanların korkulu rüyası olan Domuz Gribi hakkında bilgiler vererek, okurlarımıza dünyadan güncel domuz gribi haberleri ve Türkiye’de Domuz Gribine ilişkin gelişmeler ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından bildirilen son gelişmeleri aktarmak.
İnsan gribi, Kuş Gribi derken şimdide Domuz Gribi virüsü tüm dünyayı sardı. İlk olarak Nisan 2009 ayı ortalarında Meksika merkezli çıkış yapan domuz gribi A(H1N1), son bahar ayında klasik grip vakalarının artmasıyla kendinden sıkça bahsettirmeye başladı.
Domuz Gribi Virüsü Nedir?
A (H1N1) Virüsüne domuz gribi denilmesinin nedeni, insan gribi virüsü, kuş gribi virüsü ve domuz gribi virüslerinden en çok domuz gribi virüsüne benziyor olmasıdır. Domuz Gribi Virüsü diğer grip virüslerinin hepsinin taşıdığı özellikleri taşıması ile kendine özgü öldürücü yeni özelliklere de sahip bir virüstür.
İlk olarak Meksika’da ardından New York da ortaya çıkan, Domuz Gribi virüsü neredeyse tüm dünyada sağlık tedbirleri alınmasına neden oldu. Sosyal hayatı ciddi anlamda tehdit etti.
Mevsimsel Grip / Pandemik Grip Arasındaki Farklar
Hastaneye yatışlarda farklı bir yaş dağılımı var. İleri yaşlarda daha az vaka. (60 yaş altı) İlk belirlemelere göre daha önceden sağlıklı olan, genç erişkin ve çocuklarda ağır hastalık ve ölümler daha fazla görülmektedir.
Hastalığın Bazı Klinik Özellikleri
Domuz Gribi virüsü en çok 5 – 50 yaş aralığında görülür.
Grip mevsiminin dışında da süren bulaşma ve bölgesel dolaşımı vardır.
Hızlı bir şekilde insandan insana bulaşma gözlenmektedir.
Hastalık spektrumu ateşsiz, hafif üst solunum yolu hastalığından ağır hatta ölümcül zatüreye kadar değişmektedir.
Hastalarda daha çok, alt solunum yolu hastalığı görülmektedir.
Eşlik eden ikincil enfeksiyonlar olabilmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Pandemi Fazları
İnterpandemik Periyod: (Salgın öncesi dönem)
Faz-1: İnfeksiyon etkeni hayvanda var ama insanda yok. Bulaşma riski yok
Faz-2: İnfeksiyon etkeni hayvanda var ama insanda yok. Bulaşma riski var.
Pandemik Alert Periyodu: (Salgın alarmı dönemi)
Faz-3: İnfeksiyon insanda var ama insandan insana bulaş çok yakın temas dışında yok.
Faz-4: Küçük gruplar arasında bulaşma var ama virüs tam olarak insana adapte olmamıştır.
Faz-5: Daha büyük gruplar arasında bulaşma var ve virüs gittikçe adaptasyon kazanmıştır. Önlem almak için kısa sürenin kaldığına işaret etmektedir.
Domuz Gribi A (H1N1) Bulaşıcımıdır?
Son dönemin en etkin hastalığına nedeni olan Domuz Gribi Virüsü, insandan insana kolaylıkla bulaşabilen bir virüstür. Öksürükle ortaya çıkan zerreler hatta solunum yolu ile bulaşabilen bir virüs olduğu ifade edilen domuz gribinin kaynağının bilinmediği ifade edilmektedir. Bir çok bilim adamının açıklamaları kafaları karıştırırken, genel kanı ise Domuz Gribi Virüsünün laboratuar merkezli Hasta insanlardan uzak durulması gerektiğini açıklayan Dünya Sağlık Örgütünün web sitesinde, Öksürme veya hapşırma esnasında ağzın kapatılması gerektiği ve ellerin sürekli temiz tutulması gerektiği açıklanmaktadır.
Haber: Murat Karadereli
Son Yorumlar